четверг, 16 апреля 2020 г.


Дивний інший світ

Художня література не обіцяє вам миттєвих змін за сім простих кроків, однак захопливі романи розповідають життєві історії і надихають, оповідання втішають та спонукають до роздумів, а поезія, як показали експерименти, покращує пам'ять. А іноді книжка просто допомагає відволіктися від проблем, занурюючи вас у дивний інший світ, з якого ви повертаєтесь оновленим і готовим знову рішуче боротися.

Як зазначав Аристотель у своїй "Поетиці", поезія, – під якою він мав на увазі художню літературу в цілому, – важливіша за історію. Якщо історики вивчають, що сталося і коли, художня література дозволяє побачити, що могло би статися, розвиваючи таким чином нашу уяву, а також наше почуття моралі.

Книжка занурює нас у дивний інший світ, з якого ми повертаємось оновленими і готовими знову рішуче боротися
Щоби підняти настрій, сюжет книжки не обов'язково має бути щасливим або веселим. Як зазначає Джейн Смайлі в роботі "Тринадцять способів сприйняття роману", "багатьом людям, і я серед них, достатньо лише подивитись на книжку, щоби почуватися краще".

Переживання випробувань і негараздів вигаданого персонажа може відкрити нам проблеми, про які ми раніше могли і не здогадуватись, спонукатиме до глибоких роздумів або сприятиме пошуку рішення в ситуації, з якої раніше, здавалося, немає виходу. І у якому скрутному становищі ви би не опинились, завжди є книга, яка нагадає вам, що ви не перша людина, хто стикнувся з такою проблемою. Треба лише знайти цю книгу.

Зцілення книгою

Саме тут і починається потужна сила книготерапії. Її практикують психологи, соціальні працівники, консультанти та бібліотекарі в усьому світі, і останнім часом слово "книготерапія" (або "бібліотерапія") міцно увійшло до лексикону, а сама тема набула значної популярності у науковців і блогерів.

Лондонський центр психологічної допомоги Алена де Боттона "Школа життя" (School of Life), приміром, має своїх власних "бібліотерапевтів", серед яких Елла Берту і Сюзана Елдеркін, чия книга The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies ("Зцілення романом: допомога літературою від А до Я") пропонує вигідну альтернативу консультаціям центру (вартість однієї з яких – 120 доларів).

Книготерапія – відомий і популярний спосіб боротися з душевними хворобами
Тим не менше, ідея лікування душевних хвороб за допомогою книжок не така нова, як ви могли б уявити. Стародавні греки вішали над дверима бібліотек попередження відвідувачам, що вони входять до місця, де відбувається зцілення душі. А у XIX столітті лікарі і медсестри психіатричних лікарень видавали своїм підопічним будь-яку літературу: від Біблії й дорожніх заміток до трактатів давніми мовами.

Ілюстрований медичний словник Дорленда вперше включив термін "бібліотерапія", визначаючи його, як "застосування книжок і читання в лікуванні нервових хвороб" у 1941 році. Але Оксфордський словник англійської мови зазначає, що слово вперше з'явилось у друкованому виданні у 1920-му, а саме – в романі Крістофера Морлі "Примарна книгарня".

Події роману відбуваються відразу після Першої світової війни. Це комедійно-романтична історія стосунків між молодим рекламним агентом і спадкоємицею сливової імперії, а також історія змови німців з метою вбивства американського президента. Події розгортаються на тлі старої книжкової крамниці в Брукліні, яка називається "Парнас вдома". Ця книгарня – справжній рай для книголюбів, насичена ароматом "паперу і шкіри" та тютюну з трубки власника крамниці пана Міффліна, який пихкає нею день і ніч.

Читання знімає стрес більш ефективно, ніж музика, прогулянка або чашка чаю
Утім, Міффлін – не просто книготорговець, він "практикуючий бібліотерапевт". Він пояснює: "Я з задоволенням призначаю у якості лікування книги тим пацієнтам, які завітають сюди і готові розповісти мені про свої симптоми... Ніхто не відчуває такої вдячності, як людина, якій ви порекомендували книгу, необхідну для її душі".

Міффлін вже тоді знав те, що дослідники з Університету Сассекса й досі намагаються довести: читання знімає стрес ефективніше, ніж музика, прогулянка або чашка чаю. Лише через шість хвилин читання абсолютно будь-якої книжки рівень стресу в учасників експерименту знижувався до 68%. Але коли книжка справді хороша, її корисність важко переоцінити. Як зазначає табличка над входом до книгарні пана Міффліна, "Книжковий голод – надто серйозна річ. Дозвольте призначити вам лікування".

Комментариев нет:

Отправить комментарий